Verslagen optredens 2019 - Luchtmacht Mannenkoor

Schimmelpenninck 46
3871 SC Hoevelaken
Tel: +31 6 2502 5916
Ga naar de inhoud

Verslagen optredens 2019

  
Soesterberg zingt Kerst” in de Vredekerk, 18 december

Ter afsluiting van het jaar hebben we ons aandeel geleverd aan de Kerstviering in Soesterberg. De kerk is goed gevuld.


  
Jaarconcert in Kerkelijk Centrum “De Brug” te Amersfoort, 15 november

Wederom is het Kerkelijk Centrum “De Brug” de locatie van ons Jaarconcert.
Naast onze beschermheer, Lt-gen. b.d. dr. D. Starink, zijn veel donateurs, maar ook actief dienende militairen aanwezig en dit wordt door ons erg op prijs gesteld.
Er wordt een gevarieerd programma gepresenteerd, waarbij het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps wederom haar aandeel levert, door zowel gezamenlijk met het koor als zelfstandig te musiceren.


Onze solisten doen ook een duit in het zakje.
De begeleiding op piano wordt verzorgd door Matthijs Jongen.
Zoals gebruikelijk is de Finale weer indrukwekkend.
Het publiek heeft genoten en laat dat duidelijk blijken.
De toegift is weer geheel anders dan gebruikelijk: “Het kleine café aan de haven”, van Pierre Kartner.

Ook dit wordt geapprecieerd door het publiek. Het is een goed concert waar we met ons allen met tevredenheid op terug zien.
  
Album-release Knight Area, 6 oktober

Op 3 juni heeft een deel van het koor meegewerkt aan de tot stand koming van het nieuwe album van Knight Area. Op een voor de meesten van ons een zeer ongewone locatie, het Luxor Live theater in Arnhem wordt het album gepresenteerd. Ook onze
partners zijn aanwezig. Vanaf het balkon hebben wij ons deel van “Blood on the Risers” gezongen. Onder luid applaus van het enthousiaste publiek.
  
Optreden tijdens Airborne Ede, 21 september


Op een zonnige zaterdag gaat het Luchtmacht Mannenkoor op weg naar de Ginkelse Hei om daar twee maal een optreden te verzorgen in het kader van de luchtlandingen in 1944.
Echter er zijn veel mensen op weg naar deze gebeurtenis en al snel staan we in een file. Het doet sterk denken aan een Open-dag van de Luchtmacht. Door niet helemaal volgens de regels te rijden richting het MOB-complex, komt een groot deel van de leden nog redelijk op tijd aan. Hier moeten wij d.m.v. pendelbussen naar het terrein gebracht worden. Vanaf de uitstapplaats is het nog een aanzienlijke afstand naar onze locatie.
Een uur later dan gepland begint ons optreden, gadegeslagen door veel publiek. Vooral voor het “Blood on the Rises” is veel waardering.
Na de lunchpauze, ondertussen zijn nog een aantal leden komen binnendruppelen, zingen wij nogmaals het zelfde programma. Na afloop gaan de meeste koorleden naar de pendelbussen om de files voor te zijn. Door gepast gebruik van het dragen van een uniform staan we al snel vooraan.
  
Optreden in Marechausseemuseum in Buren, 8 september

In het kader van de Internationale Kunstmarkt hebben we tweemaal opgetreden. De opstelling in de tent is niet optimaal, maar een enthousiast publiek maakt veel goed.
  
Optreden in Arnhem, bij Woonzorgcentrum Vreedenhoff, 28 augustus

Voorafgaand aan het optreden hebben we groepsfoto’s gemaakt bij Airborne Museum Hartenstein.
In een goed gevulde zaal hebben we voor de bewoners en een aantal buitenstaanders een goed concert verzorgd.
  
Opname achtergrond Knight Area album, 3 juni

Een voor de meesten van ons onbekende band, Knight Area, zoekt voor haar nieuwe album,met als thema D-day, ondersteuning van een militair ensemble. Knigt Area is een symphonische rockband. Door bemiddeling van Christa Oppers-Beumer, secretaris van de Stichting Ondersteuning Veteranen Activiteiten, zijn ze bij ons koor terecht gekomen. In eerste instantie zijn de leden afwachtend, onbekend met de band, maar onze dirigent heeft wel vertrouwen in de gang van zaken.
Na een aantal repetities, gaan een vijftiental leden en onze dirigent naar het Energiehuis in Dordrecht. Hier worden de opnames gemaakt van de achtergrond voor het album. Na de ontvangst moet eerst de techniek op orde worden gebracht, de stem van ieder koorlid wordt apart opgenomen. Ook heeft ieder lid een koptelefoon om het geluid van de band te kunnen horen. Het neemt enige tijd in beslag, maar na diverse pogingen is er van de eerste track een goede opname. Jammer genoeg zijn er door tijdgebrek maar vier van de beoogde vijf tracks opgenomen. Het is voor de meesten van ons een nieuwe ervaring, die veel indruk achterlaat. Vooral als we nog een kijkje kunnen nemen in de regiekamer en het resultaat kunnen beluisteren.


Foto’s: Jac Vorstenbosch, Pieter van Hoorn, Christa Oppers-Beumer
Concertreis Sonthofen – Buchenberg (D) 16 t/m 20 mei

 
Donderdag 16 mei
 
Uitgezwaaid door een aantal partners vertrekken we richting Sonthofen. Deze keer zijn onze chauffeurs Stefan Biesheuvel en Tim Zeelte. Na een voorspoedige reis, waarbij onderweg gestopt wordt voor koffie met gebak, arriveren we bij de Jägerkaserne. Na de kamerverdeling gaan we naar het OffizierHeimGesellschaft (OHG), waar we de (eenvoudige) maaltijd gebruiken.
Hier wordt ook door Oberstabsfeldwebel Markus Piotrowski een voordracht gegeven over zijn privé hobby: De Jacht. Vervolgens begeven we ons naar Haus Ober-Allgäu waar we het gezamenlijke programma met de Musikkapelle Sonthofen doornemen.

 
foto's donderdag 16 mei ==>>


Vrijdag 17 mei
Na het ontbijt vertrekken we per bus naar Sulzberg, ondanks het vroege tijdstip krijgen we een rondleiding in de Allgäu-Brennerei. Er worden enige producten aangeboden om te proeven, maar daar wordt beperkt gebruik van gemaakt. De koffie en koek laten we ons wel smaken.
Na de lunch op weg naar Oberstaufen, hier is Miniwelt gevestigd.
Een HO-modelbaan voor treinen op een oppervlak van 300 m2. Ondermeer de “Deutsches Eck” bij Koblenz is uitgebeeld. Een aantal jaren geleden hebben we hier een rondleiding gehad.
Aan het eind van de middag naar de Stephanuskirche in Blaichach, voor het concert. We worden door een enthousiaste Pfarrerin opgevangen. Hier hebben we een zeer eenvoudige broodmaaltijd, maar niemand klaagt.
Het kleine kerkje is nagenoeg gevuld, het publiek heeft genoten van ons optreden.
Zoals gebruikelijk worden aan het einde geschenken uitgewisseld. De helft van de opbrengst van het benefietconcert gaat naar het “Blaichacher Hilfsfonds”.
De andere helft is voor het Straatkinderenproject Reconciliação, Brazilië. Na aftrek van kosten resteert een bedrag van € 600,00.

foto's vrijdag 17 mei ==>>

Zaterdag 18 mei
Na een zeer enerverende wandeling, veel hoogte verschil en smalle paden
bereiken we het Koetsmuseum in Hinterstein. Een bonte verzameling koetsen, sleeën, opgezette dieren en bronzen dierenbeelden. Toegang is gratis.


Aan het eind van de middag wordt samen met de Musikkapelle Sonthofen het gezamenlijk uit te voeren programma doorgenomen. Voor een goed gevulde zaal brengen we samen met de Musikkapelle een door het publiek erg geapprecieerd programma.
Ook in Sonthofen is er ruimte gepland om lovende woorden te spreken en wederzijds geschenken uit te reiken. De waarnemend Standortälteste doet
ook
een duit in het zakje, en weet de toezegging te krijgen dat wij in 2021 wederom naar Sonthofen komen.
Al met al kunnen wij op een geslaagde avond terugzien.
De opbrengst van het benefietconcert, bestemd voor de Bergwacht Sonthofen en het Jugend-Orchester Stadtkapelle bedraagt € 650,00.

foto's zaterdag 18 mei ==>>

Zondag 19 mei
Na het ontbijt op weg naar de Stephanuskirche in Blaichach, waar we op 17 mei hebben gezongen, maar nu voor de kerkdienst. Het koor heeft de dienst opgeluisterd met enkele liederen.
De Pfarrerin bedankt het koor en Gé voor onze inbreng.


Na afloop hebben we nog koffie gedronken met de aanwezige kerkleden. Waar geanimeerde gesprekken worden gevoerd.

Aan het eind van de middag vertrekken we naar Buchenberg voor het optreden
met de plaatselijke Musikkapelle Buchenberg. Jammer genoeg kunnen wij niet zitten in de
kooropstelling en moeten we voor iedere bijdrage vanuit de zaal naar voren komen. De kapel blijft gedurende het hele optreden op het podium staan, chapeau!!
Het wordt een goed concert voor een redelijk gevulde zaal, waar wij met
genoegen op terugkijken.
De Bürgermeister biedt een schotel aan en neemt met plezier het bekende schildje in ontvangst.
De opbrengst van het benefietconcert is voor de Jugend vom Orchester Ausbildung en bedraagt € 460,00.
foto's zondag 19 mei ==>>

Maandag 20 mei

Na het koffers inladen en het ontbijt wordt afscheid genomen van de kazerne en de leiding.
De bustocht naar Nederland gaat erg voorspoedig, totdat een ongeval waarbij een aantal vrachtauto’s is betrokken ons de weg verspert. Diverse hulpvoertuigen passeren ons. Na ongeveer 2 en een half uur rust voor onze
chauffeur begint de Polizei aanwijzingen te geven om personenauto’s te laten keren en terug te rijden naar de afrit, slechts 400 meter achter ons. Op ons verzoek om de bus ook te laten keren willen ze niet ingaan. Maar als de politie auto uit het zicht is, rijdt onze chauffeur een stukje achteruit om vervolgens te keren.
Zonder problemen komen we van de Autobahn af. De volgende rit over binnenwegen kost nog wat tijd, maar uiteindelijk bereiken we het restaurant waar we de afsluitende maaltijd gebruiken. Na de gebruikelijke woorden van Gé wordt deze trip afgesloten.
Uren later dan gepland bereiken we Camp New Amsterdam, maar we kunnen terugzien op een succesvolle trip naar Duitsland,

foto's maandag 20 mei ==>>
Tekst: Ton van Doorn
Foto’s: Peter Korbee
         Thomas Hovius

Herdenking bij Monument op voormalige Vliegbasis Soesterberg, 4 mei

Een kleine delegatie heeft de herdenking bijgewoond.
De leden hebben deze ceremonie niet eerder meegemaakt. Het geheel heeft een diepe indruk gemaakt.

Uitreiking Koninklijke onderscheiding, 26 april
Op 26 april wordt onze voorzitter, Harry van Rossen, onder valse voorwendsels naar het Cultureel Centrum De Camp in Woudenberg gelokt.
Daar aangekomen wacht hem een verrassing, hij is een van de vier personen die een Koninklijke Onderscheiding in ontvangst mochten nemen.
Vervolgens wordt hij verzocht om zijn civiele kostuum om te ruilen voor zijn militaire uniform, zijn verwondering groeit.

Bij het binnenkomen van de zaal wacht hem nog een verrassing. Nagenoeg het voltallige Luchtmacht Mannenkoor is aanwezig om de ceremonie op te luisteren.
Dit heeft het koor tot genoegen van de aanwezigen met veel plezier gedaan.

Harry is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, de versierselen worden opgespeld door de Burgemeester van Woudenberg, Mevrouw T. Cnossen.

Hij heeft deze onderscheiding gekregen voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger voor een drietal organisaties,waaronder ons koor.
Het voorzitterschap van het Luchtmacht Mannenkoor vergt veel van zijn organisatietalent en hij weet in vergaderingen de orde te handhaven waarbij ieder zijn inbreng krijgt. Ook weet hij menig conflict in de kiem te smoren door zijn optreden als intermediair.
Daarnaast is hij koster in de plaatselijke Geloofsgemeenschap H. Catharina. Voor zijn werkzaamheden heeft hij enige tijd geleden de Catharina-penning ontvangen.

Bij de Scouting is Harry jaren lang voorzitter geweest en laatstelijk was hij groepsleider en adviseur.  
Voorjaarsconcert Werkenhoven

Fanfareorkest Constantia, o.l.v. Leon Vliex & Luchtmacht Mannenkoor o.l.v. Rienus Oude Kempers.

De Onze Lieve Vrouwe Ten Hemel kerk in Werkhoven vormde het decor voor het voorjaarsconcert. Op zaterdag 6 april werden we in de middag gastvrij ontvangen en hadden meer dan voldoende tijd om te repeteren samen met fanfareorkest Constantia. De gezamenlijke repetitie verliep erg vlot want het orkest speelde de gezamenlijke nummers meer dan goed. Hierna konden wij onze stukken nog even doornemen om de puntjes op de i te zetten. Pas toen ‘onze’ Rienus tevreden was verlieten wij heel gedisciplineerd het krappe podium!

De maaltijd werd opgediend en de pasta ging er goed in. Daarna was er nog ruim voldoende tijd om Werkhoven te verkennen, maar dat ging niet verder dan het hek rond de kerk. Veel meer dan dat was er ook niet! Een dorpsgemeenschap van 2300 zielen mét, dat moet gezegd, een geweldig fanfareorkest. Dirigent Leon Vliex werd na de pauze gehuldigd vanwege zijn 25 jaar dirigentschap van het orkest. Een geweldige prestatie met de opmerking dat onder zijn leiding het orkest kwalitatief enorme stappen heeft gemaakt en prijzen heeft gewonnen.

Na een even gedisciplineerde opkomst begon om klokslag 20.00 uur het concert. Zo’n 180 bezoekers bevolkten de kerk en waren getuige van een prima concert. De gezamenlijke stukken kwamen erg goed uit de verf en ook het koor voelde dat hier goed gepresteerd kon worden. Dit alles werd door het publiek tot uiting gebracht in een overweldigend applaus tussen de stukken en na afloop. De grande finale was een geweldig succes die werkelijk klonk als een klok en beide dirigenten met een smile van oor tot oor achterlieten. Chapeau, we kunnen terugkijken op een prima concert.

Gerard van der Hoeven

Meer foto's op de fotopagina ==>
© Copyright 2006 - 2024 Het Luchtmacht Mannenkoor                              Bijgewerkt: 02-januari-2024
Terug naar de inhoud