Verslagen optredens 2017 - Luchtmacht Mannenkoor

Molenweg 41  
3738DD  Maartensdijk
Tel: 0346-212409  
Ga naar de inhoud

Verslagen optredens 2017

 Het jaarconcert in 2017 van het Luchtmacht Mannenkoor

Na kort daarvoor in Bilthoven en Hoogland gehouden concerten traden de leden van het LMK op donderdag 2 november aan in het Kerkelijk Centrum De Brug in Amersfoort om het programma van het traditionele jaarconcert ten gehore te brengen. Het concert had geen titel maar samen met de muziekvereniging Juliana uit Uddel werd een uitgebreid en gevarieerd programma verzorgd.

Nadat het LMK het ‘Soesterberglied’ had gezongen en Juliana ‘Deep Harmonie’ had gespeeld sprak voorzitter Harry van Rossen een kort welkomstwoord en heette ons erelid luitenant-kolonel b.d. Gijs Commu, de donateurs, genodigden en overige bezoekers van harte welkom. Hij stond ook even stil bij het overlijden van bas Henk Plasman die in de middag voorafgaande aan het concert ten grave was gedragen.

Voor de pauze werd door het LMK het lied ‘Soldier’s song’ gezongen, dat ook op het programma stond van de twee eerder gehouden concerten. Echter niet eerder dan nadat de dirigent een toelichting had gegeven op het lied en verder wat vertelde over Zoltán Kodály, de componist. Het moet gezegd het koor zong het lied goed en ontving daarvoor een luid applaus van het publiek. Samen met Juliana werd vervolgens de ‘Exodus song’ vertolkt. Het programma werd door het LMK vervolgd met ‘Find the Cost of Freedom’, Juliana speelde hierna ’Pasadena’ en ‘Graf Waldersee’, terwijl daarna ‘Canticorum Jubilo’ gezamenlijk werd uitgevoerd door Juliana en het LMK. Tot slot volgden: ‘Frobischer Bay’, ‘Memory’en ‘Bright Eyes’ door het LMK.
 
Na de pauze werd het programma door het LMK vervolgd met: ‘Piet Hein’, ‘Vierentwintig Rozen’ en ‘Tulpen uit Amsterdam’. Voordat deze liederen werden gezongen gaf de dirigent ook nog even aan waarom ‘de liedjes’ op het programma stonden en droeg ‘Tulpen uit Amsterdam’ dat overigens werd gezongen onder begeleiding van pianiste Marjan Fey, op aan tweede tenor Willem Boéseken die na vijfendertig jaar lid te zijn geweest van het LMK om gezondheidsredenen afscheid van het koor moet nemen. Willem genoot zichtbaar van deze aandacht getuige zijn diepe buiging naar het publiek dat hem als dank een stevig applaus gaf. Juliana speelde hierna ‘Arsenal’, ‘This little light’, ’Three jazz pieces’ en samen met het LMK ‘Halleluja’ van L. Cohen, arrangement H. van de Heide. Door het LMK werden achtereenvolgens en onder begeleiding van pianiste Marjan Fey gezongen: ‘Bridge over troubled water’, ‘Sloop John B’ en ‘Thank you for the music’. Het LMK zong hierna weer a capella ‘The wild Rover’. Gezamenlijk werd vervolgens met Juliana ‘Seventy-six trombones’ uitgevoerd.

Na het slotwoord van de voorzitter werd door Juliana en het LMK ‘Finale 88’gespeeld en gezongen met als toegift voor het publiek dat als dank voor het concert luid applaudisseerde, wederom een gedeelte uit dit nummer. Het LMK en Juliana stonden onder leiding van respectievelijk Rienus Oude Kempers en Dethmer Jan van Heerde. Onder genot van……….werd een gezellige nazit gehouden. Er kan worden teruggezien op een geslaagde avond!

Jan Gaasbeek

Uniforms in Concert

Sint Martinuskerk Hoogland ‘Barstens vol muziek’

Op 14 oktober 2017 vond in Hoogland het schitterende concert ‘Uniforms in concert’ plaats. Uitvoerenden waren het Luchtmacht Mannenkoor (LMK), het Utrechts Politiemannenkoor Excelsior (UPMK) en de Brandweerharmonie uit Bilthoven (BHB).
 
 
Voor het concert werd door de deelnemende verenigingen flink gerepeteerd en het resultaat mocht er wezen blijkens vele positieve reacties van bezoekers. Ongeveer 200 belangstellenden waren naar de Sint Martinuskerk gekomen om van het concert te genieten. Het moet gezegd de kerk had voller gekund en dat hadden de deelnemende verenigingen dan ook zeker verdiend. Wat betreft PR was er flink ‘aan de weg getimmerd’ maar wellicht dat de net aangebroken herfstvakantie en een ander evenement in de buurt van de locatie er debet aan waren.


Er werd een gevarieerd programma aangeboden en door de bijzondere akoestiek van de kerk was het voor het aanwezige publiek volop genieten. Voor aanvang van het concert werd nog uitvoerig gerepeteerd. Door de (kritische) dirigenten van de koren, Rienus Oude Kempers en Michel de Valk werden de puntjes op de ‘i’ gezet. Het geluid van de BHB moest nog wat gedemd worden aangezien het probleem dreigde te ontstaan dat de koren overstemd zouden kunnen worden tijdens de gezamenlijke nummers. Maar onder de leiding van de wel zeer enthousiaste dirigent Lucienne de Valk lukte dat goed. Zonder de andere dirigenten en koren tekort te doen hier wel de opmerking: ‘Wat een schitterend orkest mag zij dirigeren’! Marjan Fey op piano was de begeleidster van het UPMK. Marjan is overigens (in voorkomend geval) ook de begeleidster en tweede dirigent van het LMK.


Klokslag acht uur ving het concert aan met het gezamenlijke nummer ‘Waakzaam en Dienstbaar’ van Pierre Konings en werd de toon gezet voor het concert. Vervolgens werd door het LMK het lied ‘Soldier’s song’ van Sultan Kodaly gezongen. Niet iedereen vond het even mooi maar het stuk is moeilijk vanwege de technische uitvoering en toch werd het echt wel redelijk goed ten gehore gebracht. Door het UPMK werd hierna ‘When the saints go marching in’, arrangement John Rutter, gezongen. ‘Inferno’( Vuurzee), hoe kan het ook anders, van Sven van Calster, werd gespeeld door de BHB. Achtereenvolgens werden verder voor de pauze uitgevoerd: ‘Bright Eyes (LMK), het ‘Jägerchor’ (uit: Der Freischütz) van Carl Maria von Weber (LMK / UPMK  / BHB), ‘Vierenentwintig Rozen’, van Toon Hermans bewerking G.M. Veldman (LMK), ‘Don’t fence me in’ van Cole Porter bewerking Gwyn Arch (UPMK), ‘When I’m sixty-four’, van John Lennon en Paul McCartney (LMK), ‘Selections from Miserables’, van C-M Schönberg arrangement W. Barker (UPMK/BHB), ‘Oh what a beautiful morning’ van Rodgers / Hammerstein (UPMK) en ‘American Trilogy’, Tradionel (LMK/ UPMK / BHB), door Michel de Valk nog eens flink aangezet tijdens de repetitie. Het stuk zat er nog niet helemaal goed in. Maar het kwam goed tijdens het concert!
 
Na de pauze werden vertolkt: ‘Exodus song’ van Ernst Gold bewerking Johan de Meij (LMK / UPMK/ BHB), het schitterende ‘Find the cost of Freedom’, van Stephen Stills arrangement Nick Page (LMK), ‘ ‘Yelllow Bird’, van Norman Luboff (UPMK), ‘Bond ….. James Bond’ arrangement Stephen Bulla (BHB), ‘Slavenkoor (uit: Nabucco), van Guiseppe Verdi’ (LMK / UPMK /BHB), ‘Aus der Traube in die Tonne’ van Theobald Kerner (LMK), ‘Are you lonesome tonight’, van Lou Hardman (UPMK), ‘The wild Rover’, van Wolfram Schleenbecker (LMK), ‘Fireball’, van Tom Wallace (BHB), ‘Ride the Chariot’ arrangement Henny Smith (UPMK) en tenslotte ‘Finale 98’, van J. Derks (LMK/ UPMK / BHB). En natuurlijk, het kon niet uitblijven waarin ook is opgenomen een gedeelte van  het ‘Korpslied Soesterberg’ van de Luchtmacht.
 

Als toegift werd gezamenlijk nogmaals ‘Waakzaam en Dienstbaar’ uitgevoerd. Na dankzegging aan allen die hebben meegewerkt aan het concert werd de avond afgesloten. Er kan worden teruggezien op een geslaagd concert dat wordt herhaald  op 28 oktober in Bilthoven.  Er was barstens veel muziek in de kerk!

Jan Gaasbeek

 
 
 
UNIFORMS IN CONCERT 2

 
Op zaterdag 28 oktober 2017 begaven de leden van het Luchtmacht Mannenkoor zich naar de ‘Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk’ op de Gregoriuslaan in Bilthoven, voor de herhaling van het concert ‘Uniforms in concert’. Net zoals in Hoogland verzorgde de Brandweerharmonie Bilthoven (BHB), nu de uitnodigende partij, het Luchtmacht Mannenkoor (LMK) en het Utrechts Politie Mannenkoor Excelsior (UPMK) dit concert waar redelijk veel belangstellenden op af waren gekomen. Uiteraard werd er voor aanvang van het concert nog even flink gerepeteerd en kon na afloop daarvan met een gerust gevoel het meegenomen lunchpakketje worden genuttigd.
 
Het programma was op een kleine wijziging na  - UPMK zong  het lied ‘Yesterday’ in plaats van ‘Are you lonesome tonight - gelijk aan het programma in Hoogland. Ook deze keer was er geen ‘Ladyspeaker’. Onder andere werden de liederen ’When the saints go marching in’(UPMK), ’Vierentwintig rozen (LMK), ‘Selections from Les Miserables’ (BHB / UPMK), Exodus song (BHB / LMK / UPMK), ‘The wild rover’ (LMK) en met name de door BHB prachtig gespeelde stukken (hoe kan het ook anders) ‘ Inferno’ en ‘Fireball’ door het publiek zeer gewaardeerd getuige het applaus.
 
In de pauze was een goede verzorging geregeld. Al met al kan worden terug gezien op een geslaagd concert dat kon plaatsvinden door een goede samenwerking van de deelnemende verenigingen.

Naar fotopagina ==>

 
Drie drukke dagen voor het LMK
 
 
Na een intensieve repetitie op woensdag 27 september 2017 ging het LMK - waaronder veel nieuwe leden - de dag daarna met een volle dubbeldekker van sponsor KN Travel op pad voor het jaarlijkse uitje met partners. Exact 09.00 uur werd onder de bezielende leiding van en tevens organisator Gé Rietveld uit Renswoude naar de Vliegbasis Woensdrecht vertrokken om daar een demonstratie bij te wonen van de basisbrandweer. Wat een hitte kwam er vrij door het in brand steken van diverse objecten (vliegtuigen). Ook een demonstratie van een gasexplosie (gasfles) aanwezig in een garagebedrijf veroorzaakte impact. Indrukwekkend was het materieel dat beschikbaar is voor de brandbestrijding.
 
Na een eenvoudige doch voedzame lunch op de vliegbasis werd vertrokken naar het plaatsje Baarle- Nassau om daar te worden ontvangen in het prachtige bedrijf van de familie Van Zuidam, Zuidam Distillers BV.  Deze familie heeft zich gespecialiseerd in het destilleren van diverse soorten whisky’s jenevers en likeuren. Een zeer vriendelijke ontvangst viel het gezelschap ten deel. Tijdens de rondleiding waarbij de heren van de dames werden gescheiden werd informatie verstrekt over hoe de producten tot stand komen en mocht er natuurlijk ook worden geproefd. Daarvoor werd overigens al waargenomen wie de liefhebbers waren. Gezien werd dat sommige leden van het koor met de neus tegen whiskyvaten aanstonden en door middel van ruiken probeerden hun smaakpupillen op gang te brengen. De namen zijn bekend. Schitterend toch! De aanwezige zangers van het LMK beloonden de familie Van Zuidam met het zingen van het prachtige maar vooral ook toepasselijke lied ‘The Wild Rover’. Het klonk prachtig en het werd zeer op prijs gesteld.
 
Vervolgens werd de terugreis aanvaard naar Renswoude. Onderweg werd het gezelschap door het drankenteam getrakteerd op een paar drankjes wat de gezelligheid tijdens de terugreis aangenaam bevorderde. Ook op de heenweg had dit team zich al bewezen door koffie te schenken en heerlijke verse koeken aan te bieden. Tineke en Nic Roof met Erica en Ton Berends waren er druk mee en toonden zich ware kunstenaars om de dranken zonder morsen in de bekertjes te krijgen. Helaas kon op de terugweg geen witte wijn worden geserveerd omdat een kurkentrekker ontbrak. Wie deze zeer ernstige fout op zijn geweten heeft wordt nog nader onderzocht. Dit uiteraard met een knipoog. Aangekomen in Renswoude werd ter afsluiting van de dag een goed diner geserveerd. Hulde daarvoor aan de medewerkers van het restaurant De Dennen. Tijdens het diner werd op diverse momenten het woord gevoerd door Gé, waarbij hij in het bijzonder stilstond dat er ook leden van het LMK door diverse omstandigheden niet aanwezig konden zijn. Een emotioneel moment. De voorzitter van het LMK Harry van Rossen reikte Gé nog even de oorkonde uit van het erelidmaatschap dat hem was toegekend tijdens een concertreis naar Duitsland vorig jaar. Al met al kan worden teruggezien op een zeer geslaagde dag, wat getuige de reacties ook werd bevestigd door de leden die voor het eerst meegingen.
De volgende dag vrijdag 29 september ging het LMK al weer vroeg op pad om de Veteranen te verrassen met een optreden in het voorprogramma van de Nationale Taptoe. Om 08.30 uur vertrok het koor in een prachtige nieuwe witte bus, beschikbaar gesteld door de taptoeorganisatie, vanuit Camp New Amsterdam in Soesterberg naar Rotterdam. In Ahoy werd op twee momenten in de ochtend een optreden verzorgd waarbij het korpslied van de Koninklijke Luchtmacht (Soesterberglied), Find the Cost of Freedom, Sailing, You’ll never walk alone, Soldatenlied, When I’m Sixty-four, This Land is Your Land, The Wild Rover en Daisy Bell werden gezongen. Het optreden viel goed in de smaak doch was helaas niet voor iedereen goed te beluisteren vanwege de grote ruimte waar gelijktijdig de maaltijd werd geserveerd en het ontbreken van zaalversterking. Het LMK verdient beter wat wellicht volgend jaar goed kan worden gemaakt. Maar ook moet worden vermeld dat de organisatie naast het vervoer een goede verzorging had geregeld. Er werd een prima Indische maaltijd voorgeschoteld. En ook aan dranken ontbrak het niet. ’s Middags werd genoten van een prachtige voorstelling van de Taptoe. Omstreeks 16.30 uur vertrok het LMK weer naar Soesterberg. Wederom in een prachtige bus maar nu in de kleur (KMAR)blauw. Ook de interieurverlichting was ledblauw. Het deed steller dezes goed!
 

Jan Gaasbeek
Concertreis Kesten (D) 23 t/m 26 juni 2017

Vrijdag 23 juni
Om 9u30 werden we uitgezwaaid en vertrekt de bus, met Gregory Martin als chauffeur, richting Koblenz. In Bedburg is de koffiestop bij Backerei Küppers.
Aangekomen op de kazerne wordt na het verdelen van de kamersleutels nog gerepeteerd.
Het avondeten is in de OHG op de Falckensteinkaserne, de bewaking laat ons na interventie van de OHG-Manager binnen.


Zaterdag 24 juni
Na het ontbijt in de kazerne vertrekken we naar Kesten. Gé heeft hier een dagarrangement geregeld, met onze zangkunsten als tegenprestatie. Allereerst de bekende koffie met gebak, daarna gaan we aan boord voor een tocht over de Moezel. Tijdens het schutten in de sluis hebben we enige liederen gezongen.
Daarna een stevige wandeltocht langs de wijnvelden, eerst omhoog daarna omlaag met mooie uitzichten over de Moezel en de wijnvelden.
De hoge temperatuur levert bij een aantal mensen blaren op. Maar de verzorging onderweg is goed.
's Avonds wordt er een optreden verzorgd, waarbij een aantal nummers samen met de Musikvereins Süßen. Bij de toegift krijgt Rienus een trompet in handen gedrukt. Hij speelde niet onverdienstelijk.
Zondag 25 juni
Na het ontbijt in de kazerne vertrekken we naar de kerk in Koblenz, hier de dienst opgeluisterd wat veel waardering oogst.
Na de maaltijd weer naar Kesten, hier wordt gerepeteerd met de Winzerkapelle Kesten-Osann. Omdat de bus problemen heeft, moeten we lopen naar de oefenlocatie.
Het is erg warm, maar het optreden verliep erg goed..
Daarna naar de OHG voor de "schnitzel-parade", met na afloop een gezellig samenzijn.

Maandag 28 juni
Het bekende gegeven van de laatste dag, kamer opruimen, beddengoed en de sleutel inleveren. Daarna ontbijten en de bus in voor de terugreis.
De koffie wordt gedronken in Remagen aan de Rijn. Ook wordt er onderweg ook nog heerlijk gegeten.

Verslag Ton van Doorn


 
Concertreis Allgäu

Donderdag 18 mei 2017
Om 06:30 uur vertrekken we richting Sonthofen met Gregory Martin als chauffeur. Onderweg worden nog twee personen opgepikt.
Ongeveer halverwege wordt "Kaffee mit Kuchen" genuttigd in Ipstein.
De airconditioning doet het niet goed. Probleem was niet snel op te lossen.
Het aantal files valt gelukkig mee, door tijdig van de Autobahn te gaan kunnen we de vertraging beperken.
Volgens ons gevoel komen we redelijk op tijd aan bij de Jägerkaserne. De kok van de eetzaal heeft daar een eigen mening over, die hij mopperend kenbaar maakt.
Na de sleutelverdeling krijgen we een briefing over Sonthofen, de kazerne en het onderdeel, de “Schule für ABC-Abwehr und Gesetzliche Schutzaufgaben”, van OberStabsfeldwebel Markus Piotrowski.
In het Haus Ober-Allgäu, het plaatselijke theater,wordt ingezongen en geoefend met de Stadtkapelle Sonthofen.
Na afloop wordt er nog wat gedronken in het OHG (Offiziers Heim Gesellschaft), met een smoes wordt Gé Rietveld door OSF Piotrowski uit de zaal gelokt.
Hierna wordt er een Bijzondere Leden Vergadering gehouden, met als agendapunt het voorstel om Gé Rietveld tot Erelid te bevorderen. (Hij is al Lid van Verdienste.) Met algemene stemmen wordt dit aangenomen. Op een later tijdstip zal het hem worden medegedeeld.
Vrijdag 19 mei 2017
In Kempten wordt een alternatieve groepsfoto gemaakt. In de Abij, worden we rondgeleid door de pronkkamers van de residentie. Deze kamers, zes op een rij, door deuren met elkaar verbonden zijn rijkelijk versierd.
We krijgen een heel exposeé over de geschiedenis van Kempten. Waarbij aandacht wordt besteed aan het tweezijdig karakter van de stad, aan de ene zijde katholiek en een ander deel was protestant.
Daarna is er nog een rondleiding door de stad.
‘s Middags gaan we naar een kaasmakerij Dorfsennerei Böserscheidegg. Hier krijgen we een enthousiast verhaal van de kaasmeester. Als verrassing krijgen we een ijsje.
Vervolgens wordt er ingezongen in de OHG.
‘s Avonds wordt er een benefietconcert gegeven samen met de Stadtkapelle Sonthofen. De opbrengst gaat naar het Kinderheim St. Maria Kalzhofen en naar de Stadtkapelle.
Door het slechte weer, het regende, was de opkomst niet zo groot. Maar de opbrengst viel niet tegen.
Na afloop was er nog een gezellig samenzijn met alle deelnemers.
Zaterdag 20 mei 2017
Met bus op weg naar Oberstdorf. Onze chauffeur mag, bij uitzondering, met de bus naar boven rijden. (Is wel passen en meten.)
Wij kregen een rondleiding in de Erdinger Arena. Hier worden in de winter skispring wedstrijden gehouden. De 145 meter schans is wel erg hoog.
Daarna koffie met gebak aangeboden door “Lebenshilfe” het project waarvoor wij de volgende dag een benefietconcert zullen geven. Hier komen we een meisje tegen dat over veertien dagen gaat trouwen.
Het duurde allemaal zolang dat we te laat waren voor het eten. De eetzaal is gesloten.
Met de stoeltjeslift in Ofterschwang naar de Weltcup-Hütte. Hier genoten van het uitzicht en in de hut van de Kaffee en Kuchen.
In Waltenhofen geven we in ruil voor de maaltijd een concert. Maar de publieke belangstelling is zo “groot”, dat de dirigent besluit er een repetitie van te maken.
Het eten is wel lekker.
Zondag 21 mei 2017
Zondagmorgen gaan we naar de St. Stepankirche in Rettenberg, voor de mis. We hebben hier goed gezongen.
Om op tijd voor het eten te zijn doen we niet mee aan de Kaffee und Kuchen.
In het Kornhaus in Kempten geven we samen met de Musikkapelle Buchenberg een benefietconcert. Na wat gedoe over de opstelling hebben we een goed concert gegeven. Ondanks andere concerten in dat weekeinde is de opbrengst ongeveer € 2500,-- De organisatie is er erg blij mee.
In Wertach hebben we ons avondmaal. Klasse.
Maandag 22 mei 2017
Na het onbijt, beginnen we aan de terugreis. In Ipstein hebben we weer een koffiestop.
Zoals nagenoeg iedere reis is de afsluiting in “De Dennen” in Renswoude.
Gé wordt door de voorzitter hartelijk bedankt voor de voortreffelijke organisatie van deze reis.
Dan wordt ook duidelijk, waarom zijn echtgenote Ada aanwezig is. Gé is zeer verrast als hij te
horen krijgt dat hij is bevorderd tot Erelid van onze vereniging.


Concertreis Sonthofen Kempten
Hieronder de mail die wij van de organisatoren ontvingen:

Lieber Herr Rietveld,
herzliche Grüße in die Niederlande. Ich hoffe, Sie hatten eine gute Heimreise. Ich denke aber, Ihr tüchtiger junger Fahrer hatte alles gut im Griff.
Es war uns eine große Ehre, Sie und Ihren Chor hier bei uns zu haben. Sie haben uns zusammen mit der wunderbaren Musikkapelle ein sehr schönes, unvergessliches  Konzert geschenkt. Ich habe schon viele Rückmeldungen von unseren Gästen bekommen – allen hat es sehr gut gefallen.
Ein ganz besonderes Kompliment für  Ihre herzliche und fröhliche Moderation und ganz herzlichen Dank für die schöne Plakette und Ihre Geschenke. Für mich natürlich eine besondere Freude, jetzt eine Krawatte der niederländischen Luftwaffe tragen zu dürfen!
Auch das Ergebnis unseres Konzerts ist sehr positiv, wir dürfen über die Zahl der Besucher und natürlich über das finanzielle Ergebnis wirklich richtig froh sein, es waren eben doch einige große Veranstaltungen an diesem Sonntag hier in Kempten.
Auch ich darf mich sehr herzlich bei Ihnen, lieber Herr Rietveld für all Ihre Mühen bedanken, es war wunderbar, das Konzert gemeinsam vorzubereiten.
Bitte grüßen Sie sehr herzlich Ihre sympathischen Chor- Kameraden und Ihren Dirigenten. Wir hatten viel Freude und sehr nette Gespräche miteinander, es war wunderbar unkompliziert – wir waren eben unter Freunden!

Ich sende Ihnen heute einen ersten Zeitungsartikel und hoffe, dass noch eine weitere Meldung folgen wird.
Unsere Fotos von Samstag und Sonntag sortiere ich eben noch und werde Ihnen dann in den nächsten Tagen eine CD auf dem Postweg zusenden.

Sehr herzliche Grüße von Waltraud Bickel, Klaus Meyer, Markus Helmreich, Susanne Wirth, Jürgen Schulz  und allen Verantwortlichen der Lebenshilfe.
Wir freuen uns sehr auf ein Wiedersehen.             
    
Hartelijk dank!
        
Wolfgang Kimmig und Anna-Lena von der Eltz


Organisatie Bevrijdingsconcert Assen kan rekeningen niet betalen

   
Ernst Daniël Smid was één van de artiesten die optraden tijdens het bevrijdingsconcert (foto:ANP/Freek van Asperen)       ASSEN -        De stichting Bevrijdingsconcert Assen kan niet alle rekeningen betalen, omdat er te weinig geld in kas is.    

   

Geschreven door
Jeroen Kelderman
   


De stichting organiseerde op 5 mei een concert in theater De Nieuwe Kolk. Diverse artiesten traden op, zoals Ernst Daniël Smid, Nathan Green en het Luchtmacht Mannenkoor. Het koor trekt nu aan de bel bij de gemeente Assen, omdat het nog 875 euro te goed heeft van de concertorganisatie.

Subsidie
"Het niet ontvangen van dit bedrag is een forse aderlating voor onze vereniging", aldus de secretaris Ton van Doorn van het Luchtmacht Mannenkoor. De vereniging hoopt dat de gemeente kan ingrijpen, zodat het koor zijn geld krijgt. "De gemeente geeft subsidie aan de stichting en moet er ook op toezien waar het geld aan uitgegeven wordt", aldus Van Doorn.

Te weinig bezoekers
Voorzitter Enno Top van het Bevrijdingsconcert Assen erkent het probleem: "De inkomsten waren lager dan verwacht, doordat het aantal bezoekers tegenviel. We hebben eerst de zaken betaald waar we echt niet omheen konden."  

Het Luchtmacht Mannenkoor is niet de enige partij die moeten wachten op zijn geld. Het stichtingsbestuur heeft met andere schuldeisers afspraken gemaakt om later te betalen. "Zie het als een snoeppot; als die leeg is, kun je niet uitdelen", aldus Top.

De voorzitter kan niet vertellen hoe groot de totale schuld van de stichting is.      
 
BEVRIJDINGSCONCERT ASSEN

 
Op 13 april 1945 vond in Assen de bevrijding plaats. Vele bevrijdingsfeesten en/of concerten werden daarna georganiseerd. Tweeënzeventig jaar later op vrijdag 5 mei 2017, werd een bevrijdingsconcert gehouden met medewerking van het Luchtmacht Mannenkoor (LMK) onder de bezielende leiding van onze allround vakman en dirigent Rinus Oude Kempers.
 
Aan een goede voorbereiding had het niet ontbroken. Er werd stevig gerepeteerd en ook op de dag zelf werden de puntjes nog even op de ‘i’ gezet. Om 13.00 uur vertrok het koor onder leiding van onze opgewekte reisleider Gé Rietveld,  in een bus van onze sponsor KN Travel vanuit Soesterberg naar Assen om via twee tussenstops waar nog een aantal koorleden werden opgepikt, om 15.00 uur bij het theater ‘De Nieuwe Kolk’ te arriveren. Aan de weg toegang gevende tot het theatercomplex werden wij opgewacht door onze ‘strenge doch rechtvaardige’ koormeester Karel Martin. Wellicht was hij wat zenuwachtig of ongerust geworden want wij waren wat aan de late kant.

Klokslag 20.00 uur ving het programma aan en werden staande twee coupletten van het Wilhelmus gezongen, volgde de opening door de voorzitter van Stichting Bevrijdingsconcert Assen  Enno Top en hield de burgemeester van Assen Marco Out een toespraak.

Aan het programma dat tot stand kwam onder de artistieke leiding van Marnix Onrust, werkten verder mee The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen, bariton Ernst Daniël Smid en zijn dochter zangeres Coosje Smid, begeleid door hun pianist Henk Ruiter. Ook Nathan Green een zeer enthousiaste jeugdige singer/songwriter van eigen bodem verleende medewerking. Ook onze pianiste Marjan Fey was van de partij en begeleidde het LMK bij  diverse liederen.

Door de Clan MacBeth Pipe Band werden onder andere ‘The Green Hills of Tirol’, ‘When the Battle is over’, ‘The Pikeman’s March’, ‘Castle Dangerous’en het zeer bekende ‘It’s a long way to Tipperary’ uitgevoerd. Het LMK zong onder andere de werken ‘Domine, salvum fac Regem nostrum’, Soldiers’s Song’, Frobisher Bay, Find the Cost of Freedom’, ‘Mazurek Dabrowskiego Pools volkslied’, ‘Danny Boy’, ‘Hollandse potpourri’ en natuurlijk ons lijflied ‘Het Soesterberglied’. Door Ernst Daniël en Coosje Smid werd een prachtig programma verzorgd en onder andere samen ‘Mag ik even bij jou’ van Claudia de Breij gezongen. Ernst Daniël zong ook het bekende lied van Ramses Shaffy ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’.

Het LMK, The Clan MacBeth Pipe Band en Ernst Daniël Smid voerden gezamenlijk ook de liederen ‘Mull of Kintyre’ en tijdens de finale ‘Amazing Grace’ uit. Niet onvermeld mag blijven dat het LMK en Ernst Daniël Smid samen ook de bekende liederen ‘You’ll never walk alone en ‘We’ll meet again ten gehore  brachten.

Natan Green zong samen met zijn moeder en twee maten een leuk programma. Hij begeleidde zichzelf op de gitaar en met allerlei technische snufjes. Deze enthousiaste jongeling scoorde inmiddels op YouTube meer dan honderdduizend views.

Het programma werd onderbroken door een pauze en konden de ongeveer 400 bezoekers even genieten van een drankje. Er kan worden teruggezien op een zeer geslaagd concert wat kan worden bijgeschreven in de geschiedenis van de bevrijdingsconcerten in de gemeente Assen en natuurlijk het LMK!

Jan Gaasbeek
 
 
© Copyright 2006 - 2019 Het Luchtmacht Mannenkoor                              Bijgewerkt: 03-januari-2019
Terug naar de inhoud