Verslagen optredens 2018 - Archief LMK

ARCHIEF
Ga naar de inhoud

Verslagen optredens 2018

  
Aubade Haren 28 december

Het koor eindigde 2018 op speciale wijze. Op het verzoek vanuit CLSK om een aubade te geven aan een honderdjarige luchtmacht WOII veteraan is groots gereageerd. Zelfs de initiële datum van 1e Kerstdag was geen probleem. Het wordt uiteindelijk 28 december. Heel vroeg,  om 07:00 uur, vertrekt de bus richting Haren (Gr), waar we de aubade gaan brengen aan KLu­-veteraan, Elt b.d. Hans Hellendoorn.
De opvang in Huize Maarwold is boven verwachting, veel bewoners zijn aanwezig. Ook is er een KLu-delegatie aanwezig onder leiding van Plv. C-LSK, Gen-maj. Mario Verbeek. De generaal spreekt de jarige toe en haalt de gebeurtenissen en het moedige handelen van de heer Hellendoorn uit die tijd nog even naar voren. De jarige wordt toegezongen en geniet zichtbaar van deze voor hem overweldigende belevenis. Naast onze geslaagde aubade, wordt de jarige ook nog een onderscheiding uitgereikt, het Ereteken van Verdienste in brons. Voor ons als koor is het fijn dat media en de luchtmacht van deze actie en het optreden melding maken. Uiteindelijk is het uitdragen van dat waar onze mensen van de Koninklijke Luchtmacht voor staan onderdeel van ons bestaan.  

Ton van DoornOp 7 januari stond op het intranet van defensie het volgende artikel:

  
Kerstconcert ‘Peace on Earth’ 22 december

Samen met het Vrijwillig Muziek en Tamboerkorps Verbindingsdienst hebben we twee concerten gegeven, een matinee en een avondoptreden.
‘s Middags is de zaal maar gedeeltelijk gevuld, maar dit is ‘s avonds een stuk beter.

Ondanks het feit dat bij het VMTKV de dirigent pas een paar maanden op de ‘bok’ staat, zijn het twee goede concerten geworden. Met genoegen kijken de dirigent en koor terug naar deze concerten, waarbij vooral de goede akoestiek van de Immanuel-kerk ons zeer goed is bevallen.

Ton van Doorn

CZSK Kerstviering  18 december

Met de bus vertrekken vertrekken we richting Den Helder. Door een communicatie foutje komen we aan op de locatie waar de kerkdienst wordt gehouden. Hier worden we gastvrij ontvangen, wandelen naar het bedrijfsrestaurant op het KIM en we wandelen ook weer lekker terug. Goed voor de spijsvertering zullen we maar zeggen. ‘Last call’, van de Aal. Of we zingend binnen kunnen komen? Rienus schakelt snel en komt met een plan van uitvoering. Als iedereen het heeft begrepen lopen we ‘Stille nacht’ neuriënd de volle zaal in op weg naar het podium. Verwonderde gezichten vielen ons ten deel.
Met veel elan zingen wij onze liederen en fungeren deels als ‘voorzanger’ voor de liederen die tijdens de dienst samen met het publiek worden gezongen.
De Commandant Zeestrijdkrachten, het thuisfront, gasten, het publiek, de dirigent en het koor hebben een zeer muzikale kerstdienst gehad, waarin ook ruimte was voor overdenking.

Ton van DoornWinterconcert Koor Ap/Art 14 december

Met Happybus vertrekken we vanaf Deelen richting Millingen aan de Rijn. Goed sturen want vooral het laatste deel is erg bochtig en niet erg breed.
In een nagenoeg geheel gevulde kerk voeren wij ons gedeelte van het programma uit. De ambiance is goed, en ons optreden ook.

Na ons komt het gastkoor met een geheel ander programma en zij worden begeleid door een combo.
Aan het eind zingen beide koren gezamenlijk nog twee nummers. Het is wat inschikken op het podium, maar het resultaat klinkt als een klok.
Na afloop is iedereen tevreden,
wij, het gastkoor, de dirigenten én het publiek.

Ton van Doorn


Jaarconcert 16 november

Evenals voorgaande jaren is ons Jaarconcert in De Brugkerk in Amersfoort. Het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps verzorgt muzikaal haar aandeel. Onze solisten doen ook een duit in het zakje. Vooral de finale is weer indrukwekkend, door een goede percussie afdeling van het orkest.

Naast onze beschermheer, Lt-gen. b.d. dr. D. Starink, zijn veel donateurs aanwezig en dit wordt erg op prijs gesteld.
In tegenstelling tot vorig jaar zijn er vanavond wel een aantal actief dienende militairen van de Luchtmacht aanwezig en ook dat juichen wij toe. Met hen worden in de pauze en na afloop nuttige gesprekken gevoerd.
Het is een goed concert waar we met ons allen met tevredenheid op terug zien.

Ton van Doorn

  
Concertreis Ohrdruf – Bad Langesalza (D) 13 t/m 17 september

Donderdag 13 september
Uitgezwaaid door een aantal partners vertrekken we richting Gotha. Deze keer zijn onze chauffeurs Stefan Biesheuvel en Richard Dols. Na een voorspoedige reis, waarbij onderweg gestopt wordt voor koffie met gebak, arriveren we bij de Friedensteinkazerne. In deze kazerne gebruiken we de maaltijden. Ons onderkomen voor de nacht is in Ohrdruf op een groot militair oefenterrein.

  
Vrijdag 14 september

Wij beginnen de dag met een rondleiding over het oefenterrein. Op dit oefenterrein was in WOII een subkamp van het concentratiekamp Buchenwald gevestigd. De gevangenen moesten slavenarbeid verrichten in diverse ondergrondse fabrieken in de buurt, zoals Dora bij Nordhausen en Jonatal bij Arnstadt. Van het kamp zelf is weinig overgebleven. Omdat het midden in het oefengebied is gelegen komt bezoek, naast de reguliere herdenkingen, bijna niet voor. Het is zeer indrukwekkend.

Zaterdag 15 september

Al meer dan 150 jaar ligt de Marienglashöhle in de buurt van Friedrichroda. Tot 1903 werd hier gips gedolven. De Marienglashöhle is nu alleen geopend voor toeristen en is een van de mooiste en grootste in Europa. Het laat de ondergrondse wereld zien d.m.v. een korte wandeling door de oude tunnels. Je ziet hoe men vroeger met eenvoudig gereedschap moest werken. De kristalgrot is een van de mooiste en grootste van Europa. Gipskristallen kunnen wel 90 cm lang worden.

In Ohrdruf wordt gezamenlijk opgetreden met het Blasorchester Wölfis.
Het publiek is erg enthousiast.
Zeer opmerkelijk, zowel de commandant als zijn plaatsvervanger zijn op uitzending. De honneurs worden waargenomen door een reserve officier.

  
Zondag 16 september

In een wat ongebruikelijke opstelling luisteren we de kerkdienst op. Er staan koorleden apart van het koor op een soort balkon. Na de dienst laten we ons de  ‘Kaffee mit Kuchen’ met de gemeenteleden goed smaken.

Na de lunch vertrekken we naar Bad Langensalza, waar we samen met het Jugendblasorchesters Nägelstedt nog een concert geven. (Nägelstedt is een klein plaatsje in de omgeving van Bad Langensalza).
Het jeugdige orkest weet te overtuigen door een enthousiaste inzet voor een groot publiek bestaande uit familie en overige belangstellenden.

Ook het koor zet zijn beste beentje voor en brengt een puik uitgevoerd programma ten gehore. Sommige nummers worden muzikaal ondersteunt door het jeugdorkest.


Maandag 17 september

Na het opruimen van de kamers en het inleveren van de sleutels gaan we om 09:00 op weg naar huis. De zeer geslaagde concertreis wordt afgesloten met een diner op bekend terrein, ‘De Dennen’ in Scherpenzeel.

Verslag: Ton van Doorn
  
Concertreis Ahlsdorf – Jessen (D) 16 t/m 20 augustus

Donderdag 16 augustus
Enigszins verlaat, door diverse ‘kleine’ oorzaken, vertrekken we richting Flugplatz Holzdorf, waar we voor deze reis zijn ondergebracht. Deze keer hebben we twee chauffeurs, Gregory Martin en Jeffrey Zevenaar. Door de koffiepauze in te korten en een theepauze te laten vervallen, komen we precies op tijd aan voor het avondeten.
Om te oefenen met de Elbaue Musikanten gaan we naar een plaatsje in de buurt van Jessen, Rade. Op de binnenplaats van een Gasthof vindt de repetitie plaats. Het is erg gezellig, er wordt goed geoefend en gezongen. Op deze repetitie kijken we, om meerdere redenen, met plezier terug.

Vrijdag 17 augustus

Na het ontbijt vertrekken we per bus naar Bönitz. Aldaar worden we opgevangen door het ‘kruidenvrouwtje’ in haar Kräuterhof. Hier krijgen we zelf gebakken taart en koffie. De rondleiding gaat over kruiden maar ook over het gebruik van brandnetels en vlierbes. Zeer leerzaam.


In Ahlsdorf luisteren we de opening van de ‘Jagdhornbläsermeisterschaft’ op. Door een misverstand met maar een deel van het koor.
Jammer genoeg is door de droogte het terrein veranderd in een stoffig grasland. Eerst nog een BBQ met speenvarken en hamburgers.

Ons optreden met de Elbauer Musikanten is in een redelijk gevulde tent. Eerst tonen een lokale zanggroep en een dansgroep nog hun kunnen en dan zijn wij aan de beurt.
Het concert verloopt erg goed en na afloop is onze dirigent zeer tevreden. Ook zijn echtgenote Wilma geeft aan dat het goed klonk.

  
Zaterdag 18 augustus

Excursie naar Baruther Glashütte in Baruth.
In het verleden werden hier thermoskannen, met hoog vacuüm en Röntgen buizen geproduceerd.
Een aantal mensen mochten een bol blazen. Naar verluidt zijn ze heel in Nederland aangekomen!


Optreden Lückenwalde.
In deze kerk hebben we twee jaar geleden ook al opgetreden. Vanwege het warme weer voor de pauze in overhemd, na de pauze in jasje. Zeer goede ambiance en het publiek weet ons optreden te waarderen. Een aantal nummers worden begeleid door Max Richter. Na afloop is er een kleine BBQ.


Vervolgens gaan we nog een keer naar Ahlsdorf en zingen daar nog enkele liederen.
  
Zondag 19 augustus

Er staat een kerkdienst in de openlucht op het programma. Het is zonnig en warm, maar gelukkig hebben wij een plaats in de schaduw gekregen. Naast de jachthoornblazers leveren ook wij onze bijdrage door het zingen van enkele toepasselijke liederen. Daarnaast heeft Wilma Oude Kempers de samenzang begeleid.  
We zouden nog aantal liederen zingen op het Festivalterrein maar dat gaat niet door, te warm.

Na een rustmoment gaan we op weg naar Jessen.
De opstelling is niet ideaal maar met wat passen en meten hebben zowel het koor als de Elbaue Musikanten een plaats gevonden op het podium.
Het wordt voor een redelijk gevulde zaal een goed concert, waarbij het publiek na afloop laat blijken volop genoten te hebben.
Aan het eind worden geschenken uitgewisseld, ook de voldane Bürgermeister Michael Jahn, een voormalige MIG-21 piloot, deelde hierin mee.

Maandag 20 augustus

Na het opruimen van de kamers en het inleveren van de sleutels gaan we om 08:50 op weg naar huis.
De concertreis wordt afgesloten met een diner in ‘De Dennen’ in Scherpenzeel.


Ton van Doorn


© Copyright 2006 - 2024 Het Luchtmacht Mannenkoor                              Bijgewerkt: 03-januari-2024
Terug naar de inhoud